Bygg Eget Hus

Det Sagolika Huset Bild

Anlita arkitekt – bygg billigare!

Att bygga nytt är ofta en lång och komplicerad process. Detta för att stegen mellan idé och färdigt hus är många. Det gäller att vara väl informerad och mentalt förberedd när det gäller nybygge, speciellt eftersom det (förmodligen) är en av de största investeringarna man någonsin kommer göra.

Det hela börjar, för de flesta, med en tomt. En tom yta som med tiden kommer fyllas med ett hem, en familj och kära minnen. Vad som sedan följer är en förvånansvärt lång historia med många svängar, kanske ett och annat tvärstopp och, förhoppningsvis, ett glatt slut.

Mer än ett alternativ

När det gäller att bygga sig ett nytt hem finns det oftast tre vägar man kan välja mellan att följa. Den första och enklaste vägen är att beställa ett kataloghus direkt från en hustillverkare. Smidigt, enkelt och snabbt, du har ett nyckelfärdigt hus inom ett år. Nackdelen: du får, utöver kostnaderna för huset, avtal, bygglov med mera, betala en kraftig summa till själva hustillverkaren som ofta inte är blyg med den totala kostnaden. Du får kanske även svårt att förverkliga alla dina idéer och visioner då man blir tvungen att göra val inom vissa satta ramar.

Den andra vägen är en delad entreprenad där man själv är ledande entreprenören. Här gäller det att man har full koll på allt gällande bygget då man själv kommer stå för hela projekteringen. Allt från dom roliga delarna, designa, skissa, inreda huset, till dom mindre roliga delarna, söka bygglov, anlita hantverkare, kolla upp anslutning, kommer vara steg du själv kommer behöva ta hand om. Mycket tid kommer gå åt till att se till att allting blir som man tänkt sig, det finns ingen att falla tillbaka på. Fördelarna: det blir för samma hus oftast billigare än om man anlitar en hustillverkare. Det ger också utrymme för mycket mer frihet gällande husets utformning och utseende.

Frihet och i slutändan ekonomiskt tillfredsställande

Det tredje alternativet är att anlita en arkitekt som kan stå för det mesta eller åtminstone hjälpa till med projekteringen. När man anlitar en arkitekt tänker man kanske främst på hur väldesignat och unikt ens hus kommer bli. Men en arkitekt hjälper dig med mycket mer än så.

En bra och erfaren arkitekt har god kunskap inom vad man bör tänka på och utförandet av varje steg i byggprocessen, samtidigt som hen jobbar efter dina önskemål och behov. Arkitekten hjälper dig inte bara med utformningen av huset men även med andra viktiga moment som bygglov, anslutning, tips på hantverkare mm. Kunskapen som arkitekten besitter kan leda till många kloka val som i slutändan ger dig ett bättre hem, högre livskvalitet samt en sundare ekonomi. Det gäller att tänka långsiktigt eftersom man förmodligen kommer spendera en längre framtid i detta nya hem.

Typhus

När min vän skulle bygga nytt hus gjorde de en kombination av ovanstående där de anlitade en lokal arkitekt i Mölnlycke att rita och projektera deras nybygge med ett typhus som kallas ”Det Sagolika Huset” som bas. De kom fram till många bra lösningar och idéer. Detta sänkte inte bara prislappen marginellt men ledde även till många, i efterhand, bra val som dom aldrig hade gjort annars. Ifall du är intresserad kan du beställa hem deras huskatalog.