Tips inför att du anlitar mäklare

Så väljer du rätt mäklare

Så väljer du rätt mäklare

Att sälja sin bostad är för de allra flesta en stor händelse. En lyckad bostadsaffär bör vara enkel, problemfri och förhoppningsvis resultera i en fördelaktig vinst för säljaren. I Sverige finns det enligt den senaste statistiken från Fastighetsmäklarinspektionen över 6 500 registrerade fastighetsmäklare. Utbudet skapar konkurrens och det är naturligtvis bra för konsumenterna då mäklarna tvingas sänka sina arvoden eller hitta nya attraktiva alternativ för sina kunder. Tyvärr medför det stora antalet mäklare också en viss förvirring och det kan som privatperson vara svårt att veta vem man skall vända sig till och vilken mäklare som kommer att se till att få den absolut bästa affären. Fundera därför ordentligt över vad du förväntar dig av den mäklare du väljer. Var också mycket noggrann med att förmedla dessa förväntningar till mäklaren så att han eller hon är väl medveten om dem och vet vad som gäller.

Nedan följer ett par goda råd som kan underlätta jakten på den ultimata mäklaren för just din bostadsaffär.

Registrerad mäklare

Det allra viktigaste är att du kontrollerar att mäklaren är registrerad. Att vara registrerad mäklare innebär att man genomgått och blivit examinerad från en fastighetsmäklarutbildning vid en högskola som sträcker sig över två år och innefattar 120 högskolepoäng. För att bli registrerad som mäklare måste man också utföra en längre praktik hos en erfaren mäklarbyrå och skaffa en fullgod ansvarsförsäkring. Den organisation som registrerar mäklare och även fungerar som kontrollerande instans för mäklarbranschen är Fastighetsmäklarinspektionen. Dit kan du vända dig om du vill kontrollera en mäklares behörighet, få råd eller framföra klagomål. De kan även hjälpa dig att kontrollera om en mäklare har några tidigare varningar eller har fällts för bristfälligt arbete eller fusk.

Fastighetsmäklare visar villa

Lokalkännedom

Kan du få en mäklare rekommenderad från en vän eller någon annan person som du litar på så är detta naturligtvis att föredra. Annars bör du tänka på att anlita någon med god lokalkännedom och som känner marknaden väl. Ta in offerter från flera olika mäklare så att du kan jämföra deras erbjudanden. När jag sålde mitt hus antlitade jag en lokal mäklare i Mölnlycke och fick jättebra resultat. Det är oftast bättre att anlita en lokal fastighetsmäklare än ett stort företag som kanske inte har så bra koll på mindre orter. Du får oftast bättre och mer personlig service från mindre fastighetsbyråer.

Gör också en noggrann genomgång av avtalen så att det inte finns några tveksamheter om vad de innefattar när det gäller till exempel arvode, annonsering, visningar och målsättningar för försäljningspris och så vidare. I slutändan är det faktiskt ofta så att det är magkänslan som får avgöra. Välj den mäklare som inger störst förtroende och uppvisar en hållbar och rimlig plan för försäljningen.

signera kontrakt
 

 

Sälja utan mäklare?

Du kan naturligtvis även välja att sälja din bostad privat. Detta tillvägagångssätt har, som allting annat, både för- och nackdelar. Den största fördelen är att du vid en privat försäljning slipper betala mäklararvode, något som ibland kan bli kostsamt. Nackdelarna är bland annat att vissa köpare känner sig osäkra och kan uppleva en viss motvilja att köpa en lägenhet när det inte finns en mäklare att rådfråga och konsultera. Som säljare har du också en rad uppgifter att utföra som annars sköts av mäklaren. Vid en privat försäljning får du nämligen själv ansvara för allt från fotografering och annonsering till kontraktsskrivning. Det kräver en hel del tid och energi. Många föredrar därför att ta hjälp av en professionell mäklare med de rätta resurserna.